Loading...
 Start Page
Ιούλιος 1918
Κλίκ για μεγέθυνση
  • Η αρχή της πανδημίας κατά τον «Νεολόγο» της 14ης Ιουλίου 1918
  • Πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Η Ελλάδα μαζί με τα γαλλικά και ιταλικά στρατεύματα αντιμετωπίζει τους Γερμανούς, Αυστριακούς και Βούλγαρους στην Ανατολική Μακεδονία. Γεμίζουν τα Νοσοκομεία από τραυματίες, έρχονται και νεκροί πίσω. Οι ανδραγαθήσαντες παρασημοφορούνται για τη μάχη του Σκρα ντι Λέγκεν, τη μάχη της Δοϊράνης. Υπάρχουν αιχμάλωτοι, έλληνες και αντίπαλοι. Υπάρχουν στρατοδικεία. Υπάρχει και ο «πόλεμος» μεταξύ Βενιζελικών και αντιβενιζελικών. Όταν κάποιοι έρχονταν στην εξουσία οι ηττημένοι αντίπαλοί τους γιόμιζαν τις φυλακές. Και μετά από καιρό γινόταν το αντίστροφο.
Τα αγαθά δεν διακινούνται ελέυθερα, από πόλη σε πόλη μεταφέρονται μόνο κάτω από έλεγχο που έχουν επιβάλλει σε όλη τη χώρα οι γάλλοι. Αγοράζεις μόνο με δελτίο, ότι ανακοινώνεται από τις εφημερίδες ότι προμηθεύεται κάθε μαγαζί. Το παντοπωλείο τάδε παρέλαβε φορτίο και δίνει σήμερα φασόλια με τιμή τόσο η οκά, μόλις καταθέσετε τα δελτία σας.
Αν κρύψεις τρόφιμα και ανακαλυφθείς πας στρατοδικείο. Τα ψάρια του Μεσολογγίου καταλήγουν στην Αθήνα όπου πιάνουν καλύτερες τιμές και οι ιχθυοτρόφοι από το Βασιλάδι, τον Προκοπανιστο, την Τουρλίδα... προσάγονται σε δίκες. Γινόταν έλεγχος σε κάθε μεταφορά επιβατών. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, η συγκοινωνία με την Αθήνα σιδηροδρομικά, γινόταν μόνο 4 φορές την εβδομάδα.

    Στις 10 Ιουλίου πεθαίνει ο διευθυντής του Καπνοκοπτηρίου Ευάγγελος Κοτερός από την Ισπανική Γρίππη. Τη μεθεπόμενη κηδεύεται ο Καπνοδέτης Γεώργιος Τριανταφυλλόπουλος, που έμενε Παντοκράτορος και Αγίου Δημητρίου. Αρρωσταίνουν και οι υπόλοιποι υπάλληλοι. Και η ασθένεια εξαπλώνεται ραγδαία στην πόλη, χτυπώντας περισσότερο τις ηλικίες κάτω από τα σαράντα.
Σε λίγο κάθε οικογένεια είχε και από κάποιον ασθενή. Ενώ συνήθως την περνούν στο πόδι, η εικόνα στον Άη Διονύση για παράδειγμα ήταν τραγική. Σε μια οικογένεια, τρεις ήταν ασθενείς στο κρεββάτι και ο τέταρτος τους φρόντιζε, μέχρι να αρρωστήσει και αυτός. Τα στρατόπεδα της πόλης ήταν γεμάτα με ασθενείς. Τους νεκρούς τους έπαιρναν μέσα σε κάρα. Γιατί υπήρχαν και άλλες ασθένειες που ταλαιπωρούσαν τον πληθυσμό. Μερικοί γιατροί απέφευγαν να επισκεφθούν αρρώστους και οι αρχές προσέλαβαν γιατρούς για να κάνουν μόνο περιοδεία σε συνοικίες με μεγαλύτερη αμοιβή. Θλιβερή ήταν η εικόνα των εφημερίδων με τις αναγγελίες των κηδειών και τις νεκρολογίες που δημοσίευαν.

Σχετικές Φωτογραφίες

photo
photo
photo
photo
photo

Φόρμα Ενδιαφέροντος

Γραμματεία Συνεδρίου:

  +30 2611 100 410   /    info@endorama.gr

_____

Κάντε την εγγραφή σας στο Newsletter μας:

Εγγραφή

Login / Sitemap

© Copyright 2020 - 2024 Ενδόραμα - Ενδοκρινολογία Διαβητολογία Μεταβολισμός