Loading...
 Start Page

Πολιτιστικό Ενδόραμα '12 (2013)

Η διημερίδα ΕΝΔΟΡΑΜΑ που διοργανώνεται τα πέντε τελευταία χρόνια από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, εκτός από τον καθαρά επιστημονικό της προσανατολισμό πάνω στη σύγχρονη βιβλιογραφία της Ενδοκρινολογίας, πλαισιώνεται και από το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΡΑΜΑ:μια, παράλληλη της διημερίδας, πολιτιστική δράση με σαφή θεματικό άξονα κάθε χρόνο, που αναδεικνύει σημεία και χαρακτηριστικά της Δυτικής Ελλάδας και της Πάτρας ειδικότερα.

Πρόκειται για μια προσπάθεια της οργανωτικής επιτροπής να βγουν από τα όρια της επιστήμης, να «συνομιλήσουν» με την κοινωνία και να αναδείξουν δράσεις και χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής. Τα προηγούμενα χρόνια το Π.Ε. ήταν αφιερωμένο: (α) στους πρόσφυγες των Πατρών (β) στο Μεσολόγγι και τις λιμνοθάλασσες που το περιβάλλουν (γ) στα Καλάβρυτα και τη συμμετοχή τους στην Επανάσταση, και (δ) στο θέατρο και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Κάθε χρόνο, εκθέσεις (εικαστικές, ιστορικές, κουστουμιών), απαγγελία, μουσική και γαστρονομία, συνεργάζονται και συνθέτουν μια εικόνα για το επιλεγμένο θέμα.

Το 2013, το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΡΑΜΑ έκανε μια τομή. Έφυγε από τα όρια της Δυτικής Ελλάδας και απλώθηκε στην παγκόσμια γειτονιά. Αφιέρωσε τον πολιτιστικό του άξονα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, που βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας.

Το CERN ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), ενώ σήμερα συμμετέχουν ενεργά όχι μόνο τα κράτη−μέλη της ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ρωσία, Ιαπωνία, Τουρκία και η UNESCO.

Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου ο Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Ζιούτας, που εργάζεται από το 1976 στο CERN, παρουσίασε στους συνέδρους το παγκόσμιο αυτό εγχείρημα, ενώ παράλληλα, στο φουαγιέ του ΣΠΚ, λειτούργησε έκθεση φωτογραφιών και video που παρουσίασε την ταυτότητα του CERN.

Εκ μέρους του «ΕΝΔΟΡΑΜΑΤΟΣ» θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι μας συνέδραμαν:

Τον Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνο Ζιούτα, που ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην πρόσκλησή μας και ετοίμασε μια εντυπωσιακή ομιλία για την τελετή έναρξης.

Τον οργανωτή του συνεδρίου Γιάννη Πικραμένο, που για μια ακόμα φορά, αγκάλιασε με ιδιαίτερο τρόπο και ανέδειξε, όχι μόνο το οργανωτικό και επιστημονικό, αλλά και το πολιτιστικό μέρος του ΕΝΔΟΡΑΜΑΤΟΣ.

Την ιστορικό−αρχαιολόγο Ανδρονίκη Χρυσάφη, που έχει αναλάβει την επιμέλεια του «Πολιτιστικού Ενδοράματος» από τη σύλληψή του και με ιδιαίτερη φροντίδα, μεράκι, γνώσεις και γόνιμες συζητήσεις συμβάλλει κάθε χρόνο στην υλοποίησή του.

Η Οργανωτική Επιτροπή
Α. Βαγενάκης, Ομότιμος Καθηγητής
Ν. Γεωργόπουλος, Επίκ. Καθηγητής
Κ. Μάρκου, Αναπλ. Καθηγητής


Πείραμα ALICE: O Ανιχνευτής

Πρόκειται για ένα πανανθρώπινο εγχείρημα, που ως βασικό αντικείμενο ερευνών του ήταν και είναι τα στοιχειώδη σωματίδια, οι δομικοί λίθοι που απαρτίζουν την ύλη, όπως και οι δυνάμεις που τα διέπουν.
Δηλαδή έργο του CERN είναι η καθαρή επιστήμη, η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη Φύση: Τι είναι η ύλη; Από πού προέρχεται; Πώς συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα;
Τα επιστημονικά όργανα που χρησιμοποιούνται στο CERN είναι οι επιταχυντές σωματιδίων και οι ανιχνευτές. Οι επιταχυντές δίνουν στα σωματίδια πολύ μεγάλες ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός, και τα ωθούν να συγκρουστούν, είτε με σταθερούς στόχους, είτε μεταξύ τους. Οι ανιχνευτές παρατηρούν και καταγράφουν τα προϊόντα αυτών των συγκρούσεων.
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Aδρονίων LHC ξεκίνησε να λειτουργεί το
2010. Τέσσερα κύρια πειράματα γίνονται στη σήραγγα του LHC, μήκους 27 χιλιομέτρων, σε 100 μέτρα βάθος.
Δύο δέσμες με ~300 τρισεκατομ. πρωτόνια (3000 δεσμίδες των 100 δις) ταξι δεύουν με ταχύτητα 99.9999991% του φωτός. Kάνουν ~11000 φορές το δευτερόλεπτο τον γύρο του επιταχυντή (27km περίμετρος) και συγκρούονται κάθε φορά στο κέντρο των 4 πειραμάτων (ανιχνευτές ΑTLAS, ALICE, CMS, LHC-b).

Πείραμα CAST στο CERN: Το CAST (Cern Axion Solar Telescope) είναι το μοναδικό πείραμα αστρο−σωματι δια κής φυσικής του CERN, το οποίο τυγχάνει αναγνώρισης διεθνώς, ενώ είναι το μόνο πείραμα στο CERN, το οποίο ηγείται από ελληνικό Ίδρυμα. Η διεθνής συνεργασία του CAST αποτελείται από περίπου 60 επιστήμονες από Ευρώπη, Καναδά και Αμερική. Το πείραμα CAST, ύστερα από την επέκταση−αναβάθμιση που θα ολοκληρωθεί σύντομα, θα είναι σε θέση αναζητεί υποψήφια σωματίδια (α) της σκοτεινής ύλης (ηλιακά axions, αλλά και axions
σαν ακτινοβολία υποβάθρου που προέκυψαν αμέσως μετά την Μεγάλη Έκρηξη), (β) του «κρυφού τομέα» (ηλιακά παραφωτόνια), και (γ) της σκοτεινής ενέργειας (ηλιακούς χαμαιλέοντες).

Οι μελέτες αυτές αποσκοπούν στο να ρίξουν φως σε βασικά προβλήματα της μοντέρνας φυσικής, όπως:
— Υπάρχει ένα άγνωστο μέχρι στιγμής φυσικό φαινόμενο πίσω από το μυστήριο που κρύβει το νετρόνιο;
— Πώς έφτασε το σύμπαν στην σημερινή του μορφή και πώς θα εξελιχθεί μελλοντικά;
— Είναι η σκοτεινή ενέργεια η «αντιβαρύτητα» που κάνει το σύμπαν να διαστέλλεται;

Το 1999 ξεκίνησε η διαδικασία έγκρισης και προετοιμασίας του πειράματος CAST, που πήρε τα πρώτα δεδο μένα στο τέλος του 2002. Το CAST υποστη ρί ζεται και από τη ΓΓΕΕ από το 2000. Εξ αρχής είναι συντονιστής (spokesperson) του πειράματος CAST στο CERN o ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Κ. Ζιούτας. Ο Κωνσταντίνος Ζιούτας πήρε Δίπλωμα Φυσικής και Διδακτορικό στην πειραματική Πυρηνική Φυσική στη Βόννη από το 1963 ως το 1972. Από το 1976 εργάζεται στο CERN, ως Fellow, Corresponding fellow, Research associate. Από το 1979 ως το 2005 υπηρέτησε στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου, ενώ το 2005 Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με γνωστικό αντικείμενο «Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων − Πυρηνική Φυσική».

Ήταν η είδηση της ημέρας σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ως σημασία, την παρομοίωσαν με την ανακάλυψη του DNA. Ως απήχηση στη φαντασία του κόσμου, με απόγονο της πρώτης αποστολής στο φεγγάρι. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το επιστέγασμα μιας προσπάθειας μισού αιώνα και χρειάστηκε να διανυθεί πολύς δρόμος για να φτάσουμε στη χθεσινή ανακοίνωση.

Το πρωί της Τετάρτης, το κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN ανακοίνωσε από τη Γενεύη ότι η προσπάθεια για τον εντοπισμό του σωματιδίου Higgs φτάνει προς το τέλος της, αποκαλύπτοντας πως ανακάλυψαν ένα σωματίδιο στην περιοχή ενεργειών που αναμένεται το σωματίδιο Higgs, με συμπεριφορά όμοια με αυτή που περιμένουν να έχει το Higgs. Μένει πλέον να αποδειχθεί τελειωτικά αν το νέο σωματίδιο είναι όντως το πολυπόθητο μποζόνιο Higgs, αλλά η ανακάλυψη θεωρείται δεδομένη από τους περισσότερους επιστήμονες. Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Peter Higgs,
83 χρονών σήμερα, από το μικρόφωνο του CERN και φανερά συγκινημένος δήλωνε ότι δεν πίστευε ποτέ πως η ανακάλυψη αυτή θα συνέβαινε στη διάρκεια της ζωής του. [Νaftemporiki.gr, 7/5/2012]

Φωτογραφίες

photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo

Γραμματεία Συνεδρίου:

  +30 2611 100 410   /    info@endorama.gr

_____

Κάντε την εγγραφή σας στο Newsletter μας:

Εγγραφή

Login / Sitemap

Copyright © 2020 - 2024 Ενδόραμα - Ενδοκρινολογία Διαβητολογία Μεταβολισμός