Loading...
 Start Page

Πολιτιστικό Ενδόραμα '18 (2019)

Η διημερίδα ΕΝΔΟΡΑΜΑ, που έχει φτάσει αισίως στην ενδέκατη διοργάνωσή της, πλαισιώνεται και από το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΡΑΜΑ, μια δράση παράλληλη της ιατρικής ενημέρωσης. Το Π.Ε. είναι αυτό που κάθε χρόνο δίνει το ιδιαίτερο χρώμα στο συνέδριο, μας ταξιδεύει έξω από τα όρια της ιατρικής, μας επιτρέπει να ανοιγόμαστε στην πόλη και να συνομιλούμε με την κοινωνία, να γνωρίζουμε την ευρύτερη περιοχή ή και να «ταξιδεύουμε» λίγο μακρύτερα.

Έτσι, λοιπόν, μέσα από το Π.Ε. παρέλασαν τα Καλάβρυτα και η Επανάσταση, το Μεσολόγγι και οι λιμνοθάλασσες, το προσφυγικό, το θέατρο και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το σωφρονιστικό σύστημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ανασκαφές στη Μεσσήνη, ο πόλεμος της μνήμης, η Συρία, το πείραμα του CERN και το «σωματίδιο του Θεού». Κάθε χρόνο, εκθέσεις, απαγγελία, μουσική και γαστρονομία, συνεργάζονται και συνθέτουν μια εικόνα για το επιλεγμένο θέμα. Οι πίνακες από το Μεσολόγγι, ο οπλισμός της Επανάστασης και τα κουστούμια του ΔΗΠΕΘΕ παντρεύτηκαν με συμφωνικά έργα, παραδοσιακή μουσική, φωτογραφίες-έργα τέχνης βγαλμένα από το μικροσκόπιο των παθολογοανατόμων, την Εύα Κοταμανίδου να διαβάζει τη Γ΄ ραψωδία της Ιλιάδας ή την εμβληματική διάλεξη της ιστορικού Μαριάννας Κορομηλά για τον βαθύ πολιτισμό της Συρίας.

Το 2019, το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΡΑΜΑ αφιέρωσε τη θεματική του σε ένα πραγματικό ταξίδι τέχνης. Προσκεκλημένος ομιλητής στην Τελετή Έναρξης ήταν ο συνάδελφος Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, Καθηγητής Παθολογίας–Ρευματολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος, με οδηγό τα καλλιτεχνικά ρεύματα της Δύσης από τον 15ο αιώνα και μετά, μας ταξίδεψε σε παλαιούς χάρτες της Βαλκανικής, αλλά και στους συμβολισμούς και τις αλληγορίες που οι ίδιοι οι χάρτες κρύβουν!

Η Αναγέννηση, το μπαρόκ, το ροκοκό, ο κλασικισμός, ο ρομαντισμός, ο οριενταλισμός προέβαλλαν μέσα από την αισθητική και τις λεπτομέρειες των γεωγραφικών χαρτών.

Παράλληλα, στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου φιλοξενήθηκε η έκθεση «Χάρτες και Αισθητική», με πρωτότυπους, επιλεγμένους έντυπους χάρτες, όπου απολαύσαμε δείγματα από όλες τις παραπάνω τεχνοτροπίες.

Εκ μέρους του «ΕΝΔΟΡΑΜΑΤΟΣ» θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτοί που, για μια ακόμα φορά, συνέδραμαν στην Τελετή Έναρξης και την πολιτιστική ταυτότητα της διημερίδας μας:

Τον Καθηγητή Αλέξανδρο Γαρύφαλλο, που τόσο πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και εργάστηκε, όπως πάντα, μεθοδικά και με κέφι για τη διάλεξη και την έκθεση των χαρτών.

Την οργανώτρια του συνεδρίου Έλσα Πικραμένου, που για μια ακόμα φορά, αγκάλιασε με ιδιαίτερο τρόπο και ανέδειξε, όχι μόνο το οργανωτικό και επιστημονικό, αλλά και το πολιτιστικό μέρος του ΕΝΔΟΡΑΜΑΤΟΣ.

Τέλος, την ιστορικό–αρχαιολόγο Ανδρονίκη Χρυσάφη, που έχει αναλάβει την επιμέλεια του «Πολιτιστικού Ενδοράματος» από τη σύλληψή του και με ιδιαίτερη φροντίδα, μεράκι, γνώσεις και γόνιμες συζητήσεις συμβάλλει κάθε χρόνο στην υλοποίησή του.

Η Οργανωτική Επιτροπή
Α. Βαγενάκης, Ομότιμος Καθηγητής
Ν. Γεωργόπουλος, Καθηγητής
Κ. Μάρκου, Καθηγητής

Φωτογραφίες

photo
photo
photo
photo
photo
photo

Γραμματεία Συνεδρίου:

  +30 2611 100 410   /    info@endorama.gr

_____

Κάντε την εγγραφή σας στο Newsletter μας:

Εγγραφή

Login / Sitemap

Copyright © 2020 - 2024 Ενδόραμα - Ενδοκρινολογία Διαβητολογία Μεταβολισμός